Online toongenerator

Pin
Toneelstuk Pauze Kopiëren Gekopieerd

Frequentie

Frequentie

Volume
5%
Luidsprekerbalans
L
R
Huidige Notitie
Toneelstuk
Kopiëren
Golfvorm

Sinus

Vierkant

Zaagtand

Driehoek

WAARSCHUWING: Luister om uw gehoor te beschermen niet naar zeer lage frequenties (lager dan 20 Hz) of zeer hoge frequenties (boven 10.000 Hz) bij een hoog volume.

Hoe u aan de slag kunt gaan met het genereren van toon:

 • 1.
  Selecteer de toon die u wilt horen door de schuifregelaar naar links of rechts te slepen of door de frequentiewaarde in het vak te typen. Om een specifieke muzieknoot te spelen, kunt u deze selecteren in het vervolgkeuzemenu.
 • 2.
  Selecteer welke golfvorm u wilt produceren: sinus, vierkant, zaagtand of driehoek.
 • 3.
  Druk op de ‘play’-knop, luister naar je toon!
 • 4.
  Uw geselecteerde toon zal spelen totdat u op ‘pauze’ drukt.
 • 5.
  U kunt de luidsprekerbalans aanpassen door de schuifregelaar naar links of rechts te slepen.
 • 6.
  Als je veel noten tegelijk wilt spelen, open je deze tool eenvoudig in meerdere tabbladen in je browser.

  Meer over deze pagina:

  Waar kan deze toongenerator voor worden gebruikt?

  1. Deze toongenerator kan handig zijn voor het testen van muziekapparatuur. Bijvoorbeeld het testen van de elektrische bedrading van een audioapparaat en het diagnosticeren van afspeelproblemen, of voor het testen van het frequentiebereik dat uw luidsprekers, subwoofers of hoofdtelefoons kunnen afspelen.

  2. Met dit hulpmiddel kun je naar de toonhoogte van elke muzieknoot luisteren, dus je kunt het ook gebruiken bij het op het gehoor stemmen van een instrument zoals een gitaar, piano of viool, een erg handige vaardigheid om ontwikkelen als muzikant.

  3. Je kunt deze toongenerator ook gebruiken om je gehoor te testen en te bepalen wat de hoogste en laagste frequenties zijn die je kunt waarnemen. Gezonde volwassenen kunnen normaal gesproken frequenties horen van ongeveer 20 Hz tot 17.000 Hz, maar dit hogere niveau neemt over het algemeen af met de leeftijd tot ongeveer 14.000 Hz.

  4. Als u bovendien tinnitus met zuivere tonen ervaart, kunt u dit hulpmiddel gebruiken om de exacte frequentie ervan te bepalen. Dit wordt tinnitusfrequentiematching genoemd en kan nuttig zijn voor het ontdekken van maskerende geluiden, wat kan helpen uw auditieve ongemak te verlichten. Houd er echter rekening mee dat dit geen medische apparatuur is en niet mag worden gebruikt als vervanging voor een juiste medische diagnose.

  Je kunt deze toongenerator ook gebruiken om verschillende interessante wetenschappelijke experimenten uit te voeren:

  Akoestische beats


  Als u deze tool in twee tabbladen op uw computer opent, kunt u deze gebruiken om twee tonen met enigszins verschillende frequenties tegelijkertijd af te spelen (probeer bijvoorbeeld 600 Hz en 602 Hz). Je zult merken hoe deze twee tonen bij het luisteren samenkomen om een ritmisch pulserend geluid te creëren.

  Dit is een demonstratie van wat in de akoestiek bekend staat als een 'beat': een fenomeen dat optreedt wanneer twee afzonderlijke maar zeer vergelijkbare frequenties tegelijkertijd worden afgespeeld. Hoewel deze tonen verschillende toonhoogtes hebben, nemen onze hersenen ze waar als één pulserende beat. Best gaaf!


  Binaurale beats


  Dit is een ander soort 'auditieve illusie' die je met deze toongenerator kunt proberen. Terwijl je een koptelefoon draagt open je deze tool in twee tabbladen. Kies op het ene tabblad een frequentie (probeer bijvoorbeeld 440 Hz), kies op het andere tabblad een iets andere frequentie (bijvoorbeeld 444 Hz). Gebruik nu de luidsprekerbalansschuifregelaar om de uitvoer van de twee tonen aan te passen, zodat uw linkeroor alleen naar de 440 Hz-frequentie luistert, en uw rechteroor alleen naar de 444 Hz-frequentie.

  < p>Druk op beide pagina's op 'play'. Je hersenen zullen deze twee frequenties interpreteren als een nieuwe derde toon. Sommige mensen vinden het luisteren naar binaural beats nuttig om hun geest te concentreren tijdens meditatie, om te helpen bij het slapen of om te verlichten chronische pijn.

  Wat is toon en hoe wordt deze geproduceerd?

  Als we het hebben over toon in relatie tot de toongenerator, hebben we het over de manier waarop we de frequentie van een geluid waarnemen.

  De frequentie van een geluid wordt geproduceerd door trillingen die geluidsgolven creëren. Als je bijvoorbeeld naar een gitaar luistert die wordt bespeeld, wordt het geluid dat je hoort geproduceerd doordat de snaren trillen. Deze trillingen creëren geluidsgolven die door de lucht naar je oren reizen.

  Snellere trillingen creëren hogere frequenties en dus hogere tonen, terwijl langzamere trillingen lagere frequenties en lagere tonen creëren. We meten deze frequenties in Herts (Hz).

  Onze toongenerator produceert zuivere tonen die maar één frequentie hebben, maar in het echte leven bestaan de meeste muzikale geluiden uit een mix van vele frequenties.

  Wat zijn de verschillende golfvormen?

  Deze toongenerator ondersteunt de 4 meest voorkomende golfvormen: sinus, vierkant, zaagtand en driehoek. Deze staan bekend als ‘periodieke golfvormen’, omdat ze, wanneer ze worden herhaald, een constante toon creëren.

  Elke vorm van golfvorm geeft een andere kwaliteit aan de frequentie die wordt afgespeeld:

  Sinusgolven produceren de meest vloeiende, ‘schoonste’ toon. Ze zijn het eenvoudigste type golfvorm; alle andere golfvormen kunnen worden gemaakt door een mix van sinusgolven te combineren.

  Vierkante golven: Hoewel sinusgolven uit één grondtoon bestaan, waardoor ze heel zuiver klinken, bevatten vierkante golven verschillende harmonischen die een rijkere, meer ‘zoemende’ toon produceren.

  Zaagtandgolven lijken op vierkante golven, maar zijn nog levendiger! Ze zijn goed als je een hard, vervormd geluid wilt creëren.

  Driehoekgolven zitten ongeveer tussen het zoemende geluid van vierkante golven en de zuiverheid van sinusgolven in. Ze produceren een helderdere, ademende en natuurlijker klinkende toon.